Bahş ne demek Osmanlıca?
Bağışlama, hediye. § Af. § Bağışlayan, bağışlayan ve veren, veren, meydana getiren. § Bağışlama.
Besâit ne demek?
(ﺑﺴﺎﺋﻂ) i. (Ar. basіṭ besā’iṭ’nin çoğul hali) Kolay, basit olan şeyler: Bu besâitte olan her şey bî-gümandır / Her biri bir isimle (Ahmedî) mübarek kılınmıştır.
Abgun ne demek Osmanlıca?
(Farsça āb-gūn, āb “su” ve gūn “renk”) Suyun rengi, mavi, gök mavisi: Bir zamanlar bu charh-ı âbgûn / Geh ser-efrâz vü geh ser-nigûn (Ahmedi) kimin içindi.
Habbaz ne demek Osmanlıca?
HABBAZ NE ANLAMA GELİR? Günümüzde ekmek pişiren insanlara, yani fırıncılara Osmanlı döneminde “Habbaz” denirdi. Osmanlı döneminde ekmek pişiren veya satan kişilere Habbaz denirdi ve Eski Türkçeyle ilgilenen kişiler bunu farklı dönemlere ait kitaplarda da bulabilirler.
Bahs ne demek?
Bakhsh (Farsça: بخش bakhsh), İran’ın idari birimlerinden biridir. Her Ostan, birkaç Şehristan’dan oluşur ve her Şehristan, bir veya daha fazla Bahsh’tan oluşur. Bir Bahsh, genellikle düzinelerce köyün bağlı olduğu bir yerleşim biriminden oluşur.
Haseb ne demek Osmanlıca?
Mal, din, millet. Cömertlik, iş ve hareketlerde yüksek şeref, iyi işler, salih amel.
Beyat etmek ne demek?
Bi’at (Arapça: بَيْعَة), Peygamber’e biat etmek, Kur’an’da anlatıldığı gibi biat yemini etmek anlamına gelir. Bey’at kelimesi, Arapçada “satmak” ve “satın almak” anlamına gelen bey’ kelimesiyle aynı kökten gelir. Kelimenin tam anlamıyla “satış sözleşmesi” anlamına geldiği belirtilir.
Habaset ne demek TDK?
(ﺧﺒﺎﺛﺖ) i. (ar. habāѕet) kötülük, kötülük, alçaklık.
Bekteş ne demek?
Türkiye’de Alevilik denince akla ilk gelen isim Bektaşilik’tir. Bektaşilik, muhtemelen Hacı Bektaş-ı Veli tarafından kurulmuş bir İslami tarikattır. Bu tarikatın mensuplarına (bu örgüte el uzatarak, yani pay alarak katılan kişilere) Bektaşi denir.
Banu ne demek Osmanlıca?
Farsça bānū بانو “hanımefendi, hanımefendi” kelimesinden türemiştir.
Baga ne demek Osmanlıca?
Baga (ბაგა), Gürcüce bir yer adı olup Eski Gürcüce’de sığır yemi ve yeni bağ anlamına gelir.
Gebr ne demek Osmanlıca?
“Kâfir”, Türkçe’de gayrimüslimler için kullanılan aşağılayıcı bir sıfattır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Farsça gebr kelimesinden Türkçe’ye geçmiş ve gayrimüslimleri, özellikle de Yunanlıları tanımlamak için kullanılmıştır.
Zevahir ne demek Osmanlıca?
Arapça kökenli olan “ظاهر” (zāhir) kelimesinden türemiştir. “Zāhir” kelimesi Arapçada “açık, görünür, belirgin” anlamına gelir ve kökeninde dışsal bir ifade vardır. Anlamı: “Zevahir” kelimesi açık, görünür ve belirgin olan şeyleri ifade etmek için kullanılır.
Mahbub ne demek Osmanlıca?
“Sevgili, sevgili” sözcüğünün anlamı “tatlı, sevimli, şirin, güzel” gibi anlamları da beraberinde getirmiştir.
Beraat ne demek Osmanlıca?
Türk Dil Kurumu’na göre Beraat, “beraat etmek” anlamına gelir. Arapça kökenli bir kelime olan Beraat, günümüzde daha çok hukuk alanında kullanılmakta olup “beraat etmek”, (beraat etmek), beraat etmek, beraat talebinde bulunmak, beraat kararı vermek vb. anlamlara gelmektedir. Farklı şekilde ele alındığı sıklıkla görülmektedir.
Bahsı ne demektir?
Bahşı (Farsça: بخشی; Türkmence: bagşy (bağşı), bašxi) Türkmenlerde destan anlatıcısı, Özbeklerde destan anlatıcısı ve falcı, Kazak ve Kırgızlar’da ise büyücü ve dua eden kişi anlamına gelir. Türkiye Türkçesi kişi isimleri sözlüğünde: 1. bilgin, hoca.
Bağa ne demek Osmanlıca?
Mevcut yazılı belgelere göre, kaplumbağa kabuğu kelimesi tek başına 14. yüzyıla kadar uzanmaktadır. 19. yüzyıldan bu yana, esas olarak kaplumbağa kabuğu anlamında kullanılmıştır.
Ahbar ne demek Osmanlıca?
Kökeni 1. Osmanlı Türkçesi, اخبار (ahbâr) kelimesinden ödünç alınmıştır. Bu Osmanlı Türkçesi kelimesi, Arapça خَبَر (ḫabar) kelimesinin çoğulu olan أَخْبَار (ʾaḫbār) kelimesinden ödünç alınmıştır.
Banu ne demek Osmanlıca?
Farsça bānū بانو “hanımefendi, hanımefendi” kelimesinden türemiştir.