Geriye dönük prim ödeme nasıl yapılır?
Emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısını dolduran ancak emeklilik yaşına ulaşamayanlar, Sosyal Sigortalar Merkezine veya Bölge Müdürlüğüne yazılı başvuruda bulunmaları halinde ödedikleri prim tutarlarının tamamını toplu olarak geri alabilirler.
4A sigortalıları eksik prim günlerini kendi tamamlayabilir mi?
Ayda 30 günden az çalışanlar 4/a kapsamına giriyor ve bu kapsamda olanlar için alt sınır 2023 yılı için günlük 54,21 TL olarak belirlendi. Yani 25 prim günü olan bir çalışan, isteğe bağlı sigortalı olarak kalan 5 gün için 54,21 x 5 = 271,05 TL prim ödeyerek prim gününü 30’a tamamlayabilir.
SSK girişi geriye dönük yapılır mı?
Geriye dönük sigorta girişi var mıdır? Geriye dönük sigorta girişi yalnızca çalışanın başvurusu veya beyanı üzerine yapılamaz. Çalışan 1 günlük sigorta girişinin geriye dönük olarak yapılmasını istiyorsa, yani sigorta başlangıcının belirlenmesini istiyorsa, sigorta başlangıcının belirlenmesi için dava açmalıdır.
Eksik prim toplu ödenir mi?
Ancak bazı sigortalılar çeşitli nedenlerle primlerini ödememektedir. Bunu yarı zamanlı olarak tamamlama veya isteğe bağlı olarak aydan aya ödeme seçeneği bulunmaktadır. Ancak, toplu ödeme seçenekleri de mevcuttur. Bu şekilde zaman kaybetmeden ve yıllarca beklemek zorunda kalmadan toplu prim alırsınız.
Emekli olmak istemiyorum primlerimi nasıl geri alabilirim?
Başka bir deyişle, emeklilik yaşına ulaşmış ancak emeklilik için gereken prim ödeme günü sayısına ulaşamamış olanlar, geri ödeme başvurusunda bulunabilirler. Bu sırada başvuru sahibi, bulunduğu yerdeki en yakın Sosyal Sigortalar Kurumu il müdürlüğüne yazılı başvuruda bulunarak prim iadesi başvurusunda bulunabilir.
SSK gün satın alma ne kadar 2024?
Günlük 23,33 TL ve aylık 699,90 TL (23,33 TL) asgari ücret desteğinin uygulama usul ve esasları 2024/3 sayılı Genelge ile açıklanmıştır.
Sigortamı kendim yatırmak istiyorum ne kadar 2024?
2024 yılında ne kadar prim ödeyeceğim? Asgari ücret üzerinden gelir beyan eden 4/b sigortalısının 2024 yılında ödemesi gereken prim tutarı 20.002,5x (34,5/100) = 6.900,86 TL’dir. Prim ödemeleri için üst sınır bu tutarın 7,5 katıdır.
Prim eksiği olanlar ne yapmalı?
SGK primleri hiç ödenmeyen veya eksik ödenen çalışanların, derhal 170 Nolu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Danışma Hattı’nı arayarak durumu bildirmeleri gerekmektedir.
Ssk girişi var ama prim yatmamış ne yapmalıyız?
SSI sigortam var ancak prim ödemem gerekmiyor. Ne yapmalıyım? Sosyal Güvenlik İdaresi kayıtlarında bir giriş varsa ancak prim ödeme kaydı yoksa, öncelikle şirketinizle veya önceki işvereninizle iletişime geçmeniz önerilir. İşvereninizden SSI kayıtlarınızı incelemesini ve eksik prim ödemelerini yapmasını isteyebilirler.
Sigortada boşluk doldurma var mı?
Sigorta boşluklarının sonradan doldurulması imkânı kanunda öngörülen hal ve durumlarda mevcuttur. Bu imkânları üç ana başlık altında sıralayabiliriz; 1- Hizmet Borçları 2- Hizmetin Yeniden Başlatılması 3- Hizmet Tespiti Davaları. Peki bu üç davadan ikisi nedir: Hizmet Tespiti Davası ve Hizmet Borcu? Kimler faydalanabilir?
Geçmişte sigortasız çalıştım ne yapmalıyım?
Sigortasız olarak on yıl çalışmış olan herkes, sigortasız çalıştığı yıllar için geriye dönük sigorta yaptırmalıdır. Bunun için iş mahkemesine bir hizmet tespit prosedürü sunulmalıdır. Ancak, bir hizmet talebinde bulunurken zamanaşımı süresine uyulmalıdır.
SGK toplu prim ödemesi mümkün mü?
(Elif D.) Emeklilik için toplu ödeme yapılması normalde mümkün değildir. Sigorta primi, iş ilişkisine bağlı olarak veya isteğe bağlı sigorta yoluyla ödenir. İsteğe bağlı sigorta primleri aylık olarak ödenir, ayrıca SSK (4/a), BAĞ-KUR (4/b) ve Emekli Sandığı (4/c) kapsamında çalışanlar için de ödenir.
Sigortada gün satın alma var mı?
Kadınlar sigortadan sonra doğan üç çocuğunu altı yıl veya 2.160 gün boyunca satın almak için borç alabilirler. Öte yandan erkekler askerlik günlerini kredi yoluyla satın alabilir ve primlerine ekleyebilirler. Askerlik hizmeti sigortadan önce gerçekleşirse, istihdam tarihi edinim gününe kaydırılır.
Geriye dönük sigorta primi nasıl ödenir?
Ayrıca, sabit ücretli primlerin ek ödemesine hak kazanmazsınız. İsteğe bağlı sigorta primini ödeyerek kalan eksik günlerinizi telafi edebilirsiniz.
4A sigortada geriye dönük borçlanma var mı?
Ayrıca primi geriye dönük olarak e-devlet üzerinden ödeyebilirsiniz. Kadın sigortalılar için bu işlemlerde herhangi bir belge istenmemektedir. Başvuru süreci kurum belgelerinin görüntülenmesiyle tamamlanmaktadır. Yıl başında geriye dönük borçlanma; Tüm 4A, 4B ve 4C sigorta sistemleri için geçerlidir.
SGK’dan birikmiş prim parasını nasıl alırım?
SSI’dan toplu para iadesi almak için resmi başvuruda bulunulması gerekiyor. Aksi takdirde kişilere otomatik ödeme yapılmayacak. Vatandaşların Sosyal Güvenlik Kurumları il müdürlüklerine veya Sosyal Güvenlik Kurumları merkezlerine dilekçe vererek resmi başvurularını yapmaları yeterli.
Emekli olmak istemeyen primlerini geri alabilir mi?
HAYIR; Prim iadesi almak için emeklilik yaşına ulaşmış olmanız gerekir; kadınlar için 58, erkekler için 60’tır. Kadın çalışanlar 58 yaşında, erkek çalışanlar ise 60 yaşında SSI prim iadesi başvurusunda bulunabilirler. Bu nedenle 40 veya 50 yaşında prim iadesi alamazsınız.
SSK girişi var ama prim yatmamış ne yapmalıyız?
SSI sigortam var ancak prim ödemem gerekmiyor. Ne yapmalıyım? Sosyal Güvenlik İdaresi kayıtlarında bir giriş varsa ancak prim ödeme kaydı yoksa, öncelikle şirketinizle veya önceki işvereninizle iletişime geçmeniz önerilir. İşvereninizden SSI kayıtlarınızı incelemesini ve eksik prim ödemelerini yapmasını isteyebilirler.
Ödenen primler hangi durumda geri alınabilir?
Sigorta primlerinin ilgililere iade edilebilmesi için; primin ödendiği tarihten talep tarihi arasında 10 yıllık sürenin geçmemiş olması gerekmektedir. • İşyerinin bağlı bulunduğu İl Müdürlüğü/Sosyal Güvenlik Merkezine yazılı talepte bulunulması gerekmektedir.