Osmanlı’da yönetilen kesime ne denir?
Osmanlı İmparatorluğu’nda Sipahi; sadece bir asker ve vergi tahsildarı değil, aynı zamanda kırsalda yönetimin temsilcisidir ve diğer birçok memur ve köylünün görevlerini yerine getirir. Üreten, vergi ödeyen ve devlet tarafından yönetilen kesimdir.
Osmanlıda yönetilenlere ne denir?
Reaya, aslen Arapça (رعية) kelimesinden gelen ve Farsçada “yönetilen” anlamına gelen bir sosyal sınıftır. Terimin ilk olarak İran coğrafyasında ortaya çıktığı ve daha sonra Selçuklular aracılığıyla Osmanlı İmparatorluğu’na geçtiği tahmin edilmektedir. Reaya sınıfının görevi vergi üretmek ve ödemektir.
Osmanlı’da yöneten sınıfa ne denir?
Böylece yönetici sınıfı oluşturan ehl-i örf/ümera (emir, efendi) ve ehl-i şer’/ulema (âlimler) grupları, reayanın aksine, hukuki, mali ve yargısal konularda özel bir statüye sahiptiler. Osmanlı padişahlarının fermanlarından, kimlerin yönetici sınıfa mensup olduğunu çıkarmak mümkündür.
Osmanlı Devleti’nde yöneticilere ne ad verilir?
Genellikle Paşa, Bey, Efendi, Kaymakam, Vali ve Kaptan-ı Derya unvanları kullanılırdı. Devlette hakim olan hiyerarşik düzene göre şu unvanlar kullanılırdı: Halife, (Emir ül-Müminîn) Han-Hakan (Devletin en yüksek yöneticisi için kullanılan unvan, Proto-Türkler ve Eski Türkler’e kadar uzanır ve Türk geleneklerinde kutsaldır.
Teba ve reaya ne demek?
Osmanlı toplumunda en belirgin sınıf farkı, siyasi-askeri ve vergi ödeyen tebaa (reaya) arasındaki ayrımdı. Bu gruplardan ilki, Sultan’ın otoritesini temsil eden yönetici sınıftı ve ikincisi ise yönetilenler grubuydu.
Osmanlı Devletinde yönetici ve askeri sınıf dışında kalan kesime ne denir?
Osmanlı İmparatorluğu’nda yönetici sınıf dışındaki tüm tebaalar tebaa olarak kabul ediliyordu12. Yani sadece kırsal kesimde yaşayan ve tarımsal üretimle uğraşan insanlar Reaya değildi. Şehirlerde yaşayan ve ticaret ve sanayiyle uğraşan insanlar ve göçebeler de Raaya sınıfına ait sayılıyordu.
Reaya ne denir?
Osmanlı toplumunda, vergi ödeyen, şehirli, köylü veya göçebe aşiretlerden oluşan ve yaygın olarak Reaya adı verilen topluluk yönetilenleri oluşturuyordu.
Ayanlık nedir kısaca?
Ayanizm, 18. yüzyıla ve Tanzimat dönemine kadar Osmanlı İmparatorluğu’nda uzun süre gayri resmi olarak etkili bir kurumdu. Bu kişiler eyalet ileri gelenleri, eski yöneticiler veya bir şekilde seçkin ve saygı duyulan kişilerdi. Bir süre sonra ileri gelenler sisteme dahil edildi. Bunların arasında en öne çıkanlar eski yöneticilerdi.
Kalemiye nedir kısaca?
Kalemiye sınıfı (Osmanlıca: قالميي), İmparatorluk Divanı’ndaki sınıflardan biridir. Sıra dışı adı Ehl-i Kalem’dir. Kitap sınıfı olarak da adlandırılır. Bu sınıf, bürokrasi, diplomasi ve mali işlerden sorumlu kişileri, kısacası muhasebeden sorumlu kişileri içerir.
Osmanlıda yönetici sınıfı kaça ayrılır?
Hükümdarlar (Askeri) Osmanlı yönetici sınıfı dört alt başlık altında incelenebilir. Bunlar Saray halkı, Seyfiye, İlmiye ve Kalemiye sınıflarıdır.
Nişancı nedir kısaca?
Nişancı, Divan-ı Hümayun’un bürokratik teşkilatının başında bulunmakta ve Divan-ı Hümayun toplantılarında görüşülecek konuların belirli bir gündemle belirlenmesinden, padişah fermanlarına tuğra takmaya kadar pek çok görevi yerine getirmekle görevlidir ki, bu onun en önemli görevidir.
Yönetici sınıf ne demek?
Egemen sınıf veya egemen sınıf, egemenliği ve yönetimi elinde bulunduran ve toplumun gidişatını belirleyen toplumsal sınıfı tanımlayan terimdir.
Padişah yönetimine ne ad verilir?
Osmanlı Monarşisi Osmanlı Sultanlığı veya Sultanlık, Osmanlı İmparatorluğu döneminde kullanılan monarşiye verilen isimdir. Yönetim biçimi, Osmanlı hanedanına ait olan Sultan’ın görünüşte mutlak egemenliğine dayanmaktadır.
Osmanlıda hakime ne denirdi?
Kazasker, Osmanlı yargı sistemini oluşturan yargıçların atanması ve terfi ettirilmesiyle ilgilenirdi. “İstanbul Efendisi” olarak bilinen İstanbul yargıcı, Osmanlı sınırları içindeki en yüksek rütbeli yargıçtı. Eyalet, sancak ve kaza mahkemelerinde “yargıç” olarak bir “Kadı” vardı.
Osmanlıda Zade kime denirdi?
Osmanlı Türkçesi [4] Evlilik yoluyla doğan çocuk. [5] Bileşik kelimeler, kelime sona eklenerek de oluşturulabilir. Örneğin: Şehzade (şehzade) $: Sultanın oğlu.
Osmanlıda babıali ne demek?
“Yüksek kapı”, “yüce kapı” anlamına gelen bu terim, Sadrazam’ın köşkünü ifade eder. Önemi arttıkça Sadrazam’ın köşküne “Paşa Kapısı” ve “Bâb-ı Âsafi” denmeye başlanmıştır.
İstimalet nedir?
Osmanlı Devleti’nin İstimalet politikası (hoşgörü politikası), fethedilen topraklardaki gayrimüslim halkın yerlerini terk etmelerini engellemiş, onlara din özgürlüğü, can ve mal güvenliği, vergi muafiyeti altında askeri ve idari sisteme katılma olanağı sağlamıştır.
Osmanlı’da reaya ne demek?
Osmanlı toplumunda, şehirli, köylü veya göçebe kabilelerden oluşan ve yaygın olarak Reaya olarak adlandırılan vergi ödeyenler grubu yönetilenleri oluşturuyordu. Göçebe göçebelerin yaşam tarzı, onlar ile yerleşik Reaya arasında bazı yasal ve ekonomik farklılıkların ortaya çıkmasına yol açmıştır.
Seyfiye ne demek tarih?
Seyfiye, Osmanlı sosyal yapısında askerleri ve askeri yöneticileri tanımlayan sosyal sınıftır. Ehl-i Seyf veya Ehl-i Örf olarak da bilinir. Toplumda, savaş zamanında savaş bölgesinde hizmet etmekten ve barış zamanında kamu güvenliğini sağlamaktan ve huzursuzluğu önlemekten sorumluydular.