Dinî şiirlere ne ad verilir?
Dini ve tasavvufi halk şiirinde mizahi şiirlere genellikle şathiye denir. Tasavvufi temaları işleyenlere şathiyat-ı sûfiyâne denir ve bunlar alaycı bir dille inançları anlatır gibi yazılmış şiirlerdir.
Dinî edebiyat türleri nelerdir?
Dini eserler arasında Kur’an-ı Kerim ve Hadis tercüme ve tefsirleri, Fıkıh, Kelam, Akaid, Tasavvuf, Kısas ve Risaleler, Tabaat ve Menakib kitapları dini edebiyatın çeşitli kaynakları arasında yer almaktadır.
Allah’a yazılan şiirlere ne denir?
İLAHİ. Tanrı sevgisini konu alan, Tanrı’ya övgü ve dua amacıyla yazılan ve söylenen şiirlere ilahi denir.
Dinî eserler nelerdir?
*Tefrîhler, hadis kitapları, bir dinin inanç sistemini ele alan itikat kitapları, toplum ve birey hayatını düzenleyen fıkıh, ahlak ve tasavvuf kitapları dinî metinleri oluşturan nesir eserleridir. *Dinî eserler genellikle medrese eğitimi görmüş yazarlar tarafından yazılmıştır.
Tasavvufi şiir nedir?
Dini Tasavvuf Türk edebiyatına Tekke edebiyatı da denir. Dini Tasavvuf Türk edebiyatı, öncelikle sanat yapmakla ilgili değil, dini Tasavvuf fikirlerini yaymakla ilgilidir. Derviş tekkelerinin şairlerinin çoğu, dini tarikatlarda eğitim almış şeyhler ve dervişlerdir. Tekke şiiri, hem halk şiirinden hem de Divan şiirinden şiir biçimlerini benimsemiştir.
Pastoral şiirlere ne denir?
Batı’da idiller, doğrudan pastoral şiirlerden alınmış doğa manzaralarını tasvir eder; konuşma dilinde yazılmış pastoral şiirlere eklog denir.
Sûriyye nedir edebiyatta?
Sonuncusu Nâfis Sûrnâme-i Selâtîn olup, Sultan Abdülmecid’in kızları Cemile Sultan ile Münire Sultan’ın 1858 yılındaki düğünlerini anlatır. Bu törenler vesilesiyle Sûriyye ismiyle kaside şeklinde şiirler ve tarihî manzumeler de bu türe dahildir.
Kasriyye ne demek?
Dâriyye/Kasriyye: Cami, saray, köşk gibi yapıları tasvir eden eserler. Hamamnâme/Hamâmiyye: Hamam kültürü, yıkanan güzellikler, yıkanma eğlenceleri vb. ile ilgili eserler.
Mahşername nedir?
Kıyamet gününün kimliğini ve yerini anlatan manzum veya mensur eser.
Dinî edebi metin nedir?
İslami Türk edebiyatının en özgün eserlerinden biri olan menâkıbnamenler, sözlü gelenek ve yazılı kaynakların derlenmesiyle meydana getirilen, tasavvuf ve zühd hayatındaki evliya şahsiyetlerinin faziletlerini, kerametlerini ve olağanüstü hallerini sonraki nesillere aktaran anonim veya müellif tespitli eserlerdir.
Naat nedir edebiyatta?
Naat, Hz. Peygamber’i öven ve ona olan sevgi ve muhabbeti ifade eden şiirlerdir. Divan şiiri dini türlerden biridir. Tevhid ve Münacat’tan sonra divanlarda yer alır.
Vücütname nedir?
VÜCUT ADI. Vasfi Mahir Kocatürk’ün eserinde yaptığı açıklamalara göre Âşık, Vücut Adı adlı eserinde (Kocatürk 1963: 292) insanın ana rahmine düşmesinden ölümüne kadar geçirdiği evreleri ayrıntılı olarak anlatmıştır.
Dinî kitaplar nelerdir?
Bunlar Tevrat, Zebur, İncil ve Kuran-ı Kerim’dir. İslami inanca göre tüm kitaplar günümüze ulaşmış olsa da, diğer üç kitap değiştirilmiş ve orijinal halleriyle günümüze ulaşamamıştır. Hz. Davut’a gönderilen Zebur sayfalardan oluşurken, diğerleri kitap formundadır.
Dinî yapılar nelerdir?
Dini mimari veya kutsal mimari, kiliseler, camiler, stupalar, sinagoglar ve tapınaklar gibi ibadet yerlerinin veya kutsal ya da kasıtlı olarak kullanılan mekanların tasarımı ve inşasıyla ilgilenen dini mimari uygulamasıdır.
Akaidname nedir?
Ayrıca, İslam inancının ilkelerini açıklayan Akâid isimleri de yazıldı. Arapça “ʿakd” kelimesinden türetilen ve “bağlamak, düğümlemek” anlamına gelen “ʿakâid” kelimesi, “İslam dininin temel kurallarını, inanılması gereken kuralları” ifade eder.
Peygamberimiz için yazılan şiirlere ne ad verilir?
Naat geleneği İslam’ın ilk yıllarından itibaren gelişmiştir. “Peygamber Şairi” olarak bilinen Hasan Bin Sabit (r.a.), naat türünün ilk başarılı örneklerini sunmuştur. Abdullah İbn Ravaha’nın (r.a.) “Es-subhu beda” ile başlayan bir şiiri bugün ilahi formunda söylenmektedir.
Satirik şiir ne demek kısaca?
Hiciv şiirleri eleştirel anlatıma sahip şiirlerdir. Bir kişi, olay veya durum alaycı sözcükler ve ifadeler kullanılarak eleştirilir. Didaktik şiirin özellikleri bunlarda da belirgin olduğundan, didaktik şiirler altında da incelenebilirler. Ancak, açık eleştiri oldukları için, bunları ayrı bir sınıfa atamak daha iyidir.
Tekke nedir edebiyatta?
Derviş tekkeleri, tarikat üyelerinin yaşadığı, ibadet ettiği ve törenlerini yaptığı yerler olan derviş tekkeleri gibi yapılardır. Osmanlı İmparatorluğu’nda derviş tekkesi ve asitane kelimesiyle, günümüz Türkiye’sinde ise tekke anlamında Müslüman Türkmen Alevi-Bektaşilerin cemevi yani camisi olarak kullanılmıştır.
Destansı şiirlere ne denir?
Epik şiir; Kahramanlık ve vatan sevgisi gibi lirizmi dile getiren şiirdir. Epik şiirler, yaratılış tarihlerine göre “doğal destan” ve “yapay destan” olarak ikiye ayrılır. Aynı anlamda kahramanlık şiiri, kahramanlık şiiri, epik şiir isminde de kullanılır.
Tavsiyeli Bağlantılar: Yunuslar Hangi Organıyla Nefes Alır